Toimintansa lopettaneet yhdistykset poistetaan rekisteristä

Yhdistyslakia, yritys- ja yhteisötietolain 14 §:ää sekä uskonnonvapauslakia ollaan muuttamassa. Eduskunnalle 31.3.2016 annetun hallituksen esityksen yhtenä tavoitteena on parantaa yhdistysrekisteritietojen ajantasaisuutta ja oikeellisuutta. Yhdistysrekisterissä on nyt 137.000 yhdistystä, joista viranomaisen arvion mukaan 30.000–40.000 on lopettanut toimintansa. Viranomaisella ei kuitenkaan ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta poistaa oma-aloitteisesti toimimattomia yhdistyksiä rekisteristä.

Lakiehdotuksen mukaan yhdistyslaissa toimimattomaksi yhdistykseksi oletetaan yhdistys, joka ei ole tehnyt rekisteri-ilmoitusta kahteenkymmeneen vuoteen eikä muutenkaan ole syytä olettaa yhdistyksen toiminnan jatkuvan. Yhdistysrekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) voisi jatkossa poistaa omasta aloitteestaan tällaisen yhdistyksen rekisteristä. Yhdistyksen rekisteristä poistamisen uhasta kuulutetaan Virallisessa lehdessä ja samalla niitä kehotetaan ilmoittamaan toimintansa jatkumisesta kirjallisesti PRH:lle. Tekemällä selvityksen toimintansa jatkumisesta yhdistys voi torjua rekisteristä poistamisen.

Lainmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2016 ja toimimattomien yhdistysten poistamiseen voitaisiin käytännössä ryhtyä alkuvuodesta 2017. PRH aloittaa yhdistysten poistamisen niistä noin 30.000 yhdistyksestä, jotka eivät ole tehneet ilmoituksia vuoden 1995 jälkeen. Aktiivisten yhdistysten on nyt syytä tarkistaa rekisteritietonsa Yhdistysnetti-tietopalvelusta. Vaikka yhdistys ei olisikaan antanut ilmoitusta vuoden 1995 jälkeen, ei rekisteristä poistamisen torjumiseksi tarvitse ryhtyä sinänsä tarpeettoman ilmoituksen tekemiseen. Riittävää on, että yhdistys varautuu antamaan selvityksen toimintansa jatkumisesta PRH:lle.

K. Kinanen
oikeusnotaari
assistentti

Yhdistysnetti-tietopalvelu http://yhdistysrekisteri.prh.fi/ryhaku.htx.

Lähteet:

HE 33/2016 vp.
http://oikeusministerio.fi/fi/index/valmisteilla/lakihankkeet/yhtiooikeus/toimimattomienyhdistystenrekisteripoisto.html, 7.6.2016.
https://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2016/P_8301.html, 7.6.2016.
https://www.prh.fi/fi/asiakastiedotteet/2016/P_8221.html, 7.6.2016.

OTA YHTEYTTÄ

Jätä yhteydenottopyyntö tai tarjouspyyntö ohjeisella lomakkeella. Kerro lomakkeessa lyhyesti asiastasi ja jätä yhteystietosi.

Tarkemmat toimistomme yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta.